Wat zijn de voordelen van een Silent Systeem?

Waarom zou u geld uitgeven aan een systeem waarmee u op uw accoustische piano stil kan spelen? Is het dan niet beter om de piano weg te doen en een digitaal model aan te schaffen? Er zijn heel wat vragen omtrent wat een silent systeem net is, en waarom het de moeite is om er eentje aan te schaffen. Hier proberen we die vragen te beantwoorden, en de voordelen van zo’n silent systeem op te sommen. 

Een silent systeem is een systeem dat u toelaat om met uw accoustische piano ook digitaal te kunnen spelen. Meestal gebeurt dat dan door middel van een hoofdtelefoon. Zo wordt het eerste voordeel van het systeem al snel duidelijk: U kan in alle discretie spelen, zonder buren of gezinsleden te storen. Dat is ook erg handig voor mensen die op een appartement wonen, of kleine kinderen hebben. Sommige pianisten vinden het niet fijn dat iedereen kan meeluisteren wanneer ze een bepaald stuk aan het inoefenen zijn. Het silent systeem lost al die ongemakken op. 

Het tweede voordeel is de erg gemakkelijke werking van het systeem. Met een druk op de knop kan u switchen tussen digitaal en accoustisch spelen. Wanneer u bijvoorbeeld een muziekstuk grondig heeft ingeoefend, en dat graag vol trots aan iedereen wil laten horen,  kan er meteen overgeschakeld worden naar accoustisch spel. De muisstille kamer vult zich plots met sprankelende pianoklanken. 

Het derde belangrijke voordelen van het systeem is dat u de aanslag van de accoustische piano behoudt. Een digitale piano is namelijk niets meer of minder dan een computer in de vorm van een piano, en dat voelt u ook. De toetsen zijn volledig van plastic, en de aanslag voelt doorgaans nogal nep of ‘plat’. Wanneer u digitaal speelt met het silent systeem, speelt u op de houten toetsen van uw piano, en voelt u de mechaniek binnenin meebewegen onder uw vingers. Dit zorgt voor een veel betere controle, en een erg aangename speelervaring. 

Nog een voordeel is dat het silent systeem over een heleboel leuke gadgets beschikt. Zo is er bijvoorbeeld een metronoom, kan u switchen tussen verschillende instrumenten (piano, viool, fluit, ..). Het is ook mogelijk om opnames te maken en die te herbeluisteren, of naar de computer of over te zetten via de midi-aansluiting. U kan luidsprekers aansluiten indien u graag digitaal luid wenst te spelen. Kortom, een heleboel opties om veel speelplezier te garanderen. 

Het belangrijkste voordeel van het silent systeem is dat u niet hoeft te kiezen. Doe ik mijn accoustische piano weg voor een digitale? Maar ik speel toch graag soms nog accoustisch? Met het silent systeem heeft u twee piano’s in één. U kan switchen tussen accoustisch en digitaal met één druk op de knop. En het blijft toch altijd fijner om op een échte piano te kunnen spelen, nietwaar? 

INTERESSE IN HET SILENT SYSTEEM?

Contacteer ons dan voor meer informatie, of een afspraak!

een silent systeem