Moet ik mijn piano elk jaar laten stemmen?

Beste pianisten, Als voltijds pianostemmer krijg ik maar al te vaak de volgende vraag: Moet ik echt mijn piano elk jaar laten stemmen? Met deze post wil ik graag wat duidelijkheid scheppen hieromtrent. Het antwoord luidt volmondig: Ja.
Sterker nog, uw piano dient minimum één keer per jaar gestemd te worden. Bij veelvuldig gebruik, bijvoorbeeld elke dag, laat u uw piano best tweemaal per jaar stemmen. Als u professioneel pianist bent, kan dit oplopen naar drie keer per jaar. Indien u stembeurten overslaat, loopt uw piano het gevaar te ver te ontstemmen, wat extra kosten met zich kan meebrengen in de toekomst. Ook mist de mechaniek van de piano zo zijn jaarlijkse onderhoud, wat ontregeling en uiteindelijk defecten met zich kan meebrengen.
Denk daarom over uw piano zoals over bijvoorbeeld uw wagen, laat deze minstens éénmaal per jaar onderhouden. Ook als u er niet zo vaak op speelt, het kan u van pas komen in de toekomst, bijvoorbeeld indien u het instrument ooit wenst te verkopen. Hebt u interesse in een stembeurt of onderhoud? Maak vandaag dan nog een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *