Een piano kopen in de tweedehandswinkel, een goed idee?

U heeft ze ongetwijfeld al zien staan in uw lokale kringwinkel of andere tweedehandswinkel: Een mooie, oude piano voor een heel aanlokkelijke prijs. Vaak staan instrumenten in deze winkels te koop voor maar € 50 of € 100. Er verscheen eerder een artikel op VRT nieuws waarin één van deze piano’s zelfs een klein fortuin bleek waard te zijn. Hoewel het erg romantisch lijkt om zo’n rustieke piano voor een klein prijsje in huis te kunnen halen, wil ik u als ervaren pianotechnicus toch even de volgende waarschuwing meegeven:

Contacteer uw pianostemmer of technicus om te komen kijken naar de piano in kwestie, voor u tot aankoop overgaat!

Helaas heb ik het al vaak genoeg meegemaakt dat ik bij een eerste bezoek om de piano te komen stemmen, moet vaststellen dat er eigenlijk niets meer met het instrument te doen valt. Ongeveer 50% van de piano’s aangekocht bij kringloopwinkels moet ik bij een eerste bezoek jammer genoeg inherent doorverwijzen naar het containerpark. Tenzij de eigenaar het instrument natuurlijk gewoon als meubel wil houden.

Een piano, zeker een oude piano, kan vaak veel verborgen gebreken hebben. Een scheur in het pinblok is bijvoorbeeld al genoeg om de pret vroegtijdig te bederven, de piano is dan onstembaar. Een instrument van die ouderdom is dan in 95% van de gevallen een dure restauratie niet meer waard.

Ook in de mechaniek doen er zich vaak ernstige problemen voor. Zeker voor oudere instrumenten is het niet altijd evident of zelfs mogelijk om vervangingsonderdelen te vinden. Sommige problemen kunnen dan simpelweg niet meer opgelost worden. En als het toch lukt, hangt er meestal een hoog prijskaartje aan vast.

Zelfs als de piano nog stembaar is, en de mechaniek  nog in redelijke staat, bestaat de kans dat de piano érg lang niet meer gestemd is geweest. Het kan dan zijn dat het instrument meerdere stembeurten nodig heeft om terug op toon te geraken en stabiel te blijven.

En dan mogen we ook niet de prijs voor de verhuis van de piano vergeten. En eventueel de prijs van verhuis om de piano terug weg te doen, indien deze niet meer speelbaar blijkt.

Zoals u ziet hangt er dus een redelijk hoog risico vast aan de aankoop van een dergelijk instrument. Zelfs als alle toetsen werken, en het instrument lijkt voor u nog redelijk deftig te klinken, contacteer uw pianostemmer voor u tot aankoop overgaat.

Voor een kleine prijs komt hij/zij met plezier even kijken of het de moeite is om het instrument nog aan te kopen. Zo spaart u nodeloos kosten uit, en de moeite van mogelijk twee verhuizen, én krijgt u het instrument dat u wenst: Een mooi klinkende, goed werkende tweedehands piano.

Voor zo’n afspraak kan u ook bij ons terecht via: https://www.dpianoservice.be/contacteer-ons/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *