Een Piano Life Saver Systeem, de prijs waard?

Een vraag die ik vaak krijg van klanten die vochtgerelateerde problemen hebben met hun piano: Zo’n Life Saver Systeem, is dat wel de prijs/de moeite waard om te laten installeren? Het klinkt een beetje angstaanjagend, een vochtregelaar in je piano. Is het wel de bedoeling dat een systeem dat met water werkt, zo dicht in de piano tegen het hout aan zit? Indien de piano in een ruimte staat waar het geregeld te droog of te vochtig is, luidt het antwoord volmondig Ja.

Eerst en vooral: het systeem werkt echt. De urban legend dat piano’s met een Life Saver Systeem ingebouwd sneller stuk gaan dan piano’s zonder, hoor ik nog steeds geregeld opduiken, maar het tegendeel is echter waar. Ik heb meermaals nieuwe piano’s van hoge kwaliteit (denk aan een Steingraeber & Söhne, of een Yamaha) slechts aan aantal jaren na aankoop volledig ontregeld en ontstemd gezien, puur omwille van de omstandigheden van de ruimte waarin ze staan. De regulatie en stemmingskosten lopen bij zulke instrumenten hoog op. Na installatie van het Piano Life Saver systeem waren deze problemen opgelost.

Verder is het een pak voordeliger om de vochtigheidsgraad in de piano aan te pakken, in plaats van het klimaat in de hele ruimte. De gemiddelde moderne luchtbevochtiger verbruikt ongeveer 12 000 Watt op slechts 24 uur tijd, in een ruimte van gemiddeld 32m². Een Piano Life Saver Systeem gebruikt op diezelfde tijd slechts 1000 Watt. Verder is het systeem 100% stil, dient het waterreservoir slechts 2 keer per maand te worden bijgevuld, en heeft het verder nagenoeg geen aandacht of zorg nodig.

Even het prijskaartje berekenen.

Wanneer je een piano hebt met een Life Saver Systeem, dat dus niet meer onderhevig is aan een onstabiel klimaat in de ruimte, dient je piano ongeveer 1 keer per jaar te worden gestemd, en 1 keer om de 10 jaar een onderhoud te krijgen. Dat is tevens bij elke piano het geval. De prijs van het systeem zit rond de € 700.

€ 700 + (10 x € 85 ) + € 550 = € 2100

Op tien jaar tijd zal je dus ongeveer € 2100 kosten hebben aan je piano, het systeem, 10 stembeurten en een groot onderhoud inbegrepen. Verder zal je piano altijd in goede staat zijn, mooi gestemd blijven en niet ontregelen.

Staat je piano in een ruimte met onstabiel klimaat, en kies je ervoor om het systeem niet te installeren, dan heeft je piano al gemakkelijk 2 stembeurten per jaar nodig om niet volledig vals te klinken. Verder zal de mechaniek van je piano veel sneller ontregelen, dus reken maar een regulatie om de 5 jaar. Ten slotte kan het voortdurend uitzetten en inkrimpen van het hout in de je piano structurele schade veroorzaken aan het klankbord, de kammen en het stemblok. In dat geval lopen de kosten pas echt op.

(20 x € 85) + (2 x € 550) + ?? = € 2800 + ??

In dit scenario betaal je op 10 jaar € 700 meer dan wanneer je een Piano Life Saver had aangekocht. Verder is het onmogelijk om de stemming en de afregeling van de piano te garanderen. En dan bestaat er nog altijd de kans dat je een barst in je klankbord of stemblok krijgt, herstellingskosten die makkelijk oplopen tot 2000 a 3000 euro.

 

Wees dus verstandig. Staat uw piano in een ruimte met een onstabiele vochtigheidsgraad? Bescherm dan de waarde van het instrument, en kies ervoor om een Piano Life Saver Systeem te laten installeren. Hiermee garandeert u uw eigen speelplezier, beschermt u het instrument, en niet te vergeten, ook de waarde van het instrument.

Meer informatie nodig omtrent het Piano Life Saver Systeem? Klik dan hier. 

Om contact op te nemen, klik hier. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *