Waarom piano spelen gezond is voor je hersenen

Veel mensen spelen puur voor het plezier op de piano. Het is inderdaad een geweldige hobby.. maar het is ook meer dan dat. Wanneer je op de piano speelt werkt je brein op volle snelheid. Verschillende delen van je hersenen zijn geactiveerd, wat een positieve invloed heeft op je vaardigheden. Hier volgen enkele redenen waarom piano spelen gezond is voor je grijze massa.

 

  1. Piano spelen verbetert je coördinatie

Wanneer je op de piano speelt, verbeter je je ‘individuele coördinatie’. Je linker en rechterhand moeten vaak totaal verschillende bewegingen tegelijk uitvoeren. Je hersenen sturen deze verschillende bewegingen natuurlijk aan. Dit is echt hersentraining op z’n best. Zeker als je ondertussen ook nog bladmuziek aan het lezen bent.

  1. Piano spelen verbetert je gehoor

Het spreekt voor zich dat je zorgvuldig moet kunnen luisteren. Je leer horen wat je al dan niet fout doet tijdens het spelen. Ook helpt een goed gehoor om bepaalde stukken muziek te onthouden, en later na te spelen. Een absoluut gehoor is daar niet persé voor nodig. De meeste mensen beschikken daar toch niet over. Zelfs verscheidene pianostemmers niet!

Door je luistervaardigheden aan te scherpen, verbeter je je verbale geheugen. Niet alleen in de muziekwereld, maar ook in het dagelijkse leven. Je leert te focussen naar wat je wil horen, en weg te filteren wat slechts ‘noise’ is. Handig in een druk restaurant bijvoorbeeld.

  1. Piano spelen verbetert je leesvaardigheid

Noten op bladmuziek zijn zoals letters in een boek. Ze zijn allebei symbolen die ontcijferd moet worden door het brein, zodat ze een bepaalde betekenis kunnen creëren voor de lezer. Wanneer je muziek leest, train je daarom je taal- en leesvaardigheid tegelijk. Dit is bewezen door een studie gepubliceerd in het Journal Psychology of Music (deze studie vindt je hier).

  1. Piano spelen verbetert je taalvaardigheid

Een vreemde taal leren vereist de vaardigheden die we de paragraaf reeds vermeld hebben: taal- en leesvaardigheid. Studies hebben aangetoond dat kinderen die van jongsaf geleerd hebben muziek te lezen, minder moeite hebben met een nieuwe taal te leren. Dit is eveneens het geval voor volwassenen, zij het in minder uitgesproken mate.

De verbetering van deze taalvaardigheid kan ook gekoppeld worden aan je aangescherpte luistervaardigheden. Door het spelen op de piano ben je bijvoorbeeld mogelijk sneller in staat een bepaalde ‘melodie’ in een nieuwe taal te herkennen. Denk maar aan talen zoals het Frans, Italiaans, ..

  1. Piano spelen verbetert je wiskundige vaardigheden

Noten en ritmes zijn gebaseerd op wiskunde. Studies hebben aangetoond dat mensen die een instrument kunnen spelen, over het algemeen beter zijn in wiskunde dan studenten die dat niet doen.(1) Piano spelen is echter fijner dan een wiskundetest afleggen.

 

(1) bron: Friedman, B., (1959). An evaluation of the achievement in reading and arithmetic of pupils in elementary schools instrumental classes.

Piano Brain.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *